Har du smerter, når du spiller golf? På de 5 timer en søndag formiddag, der burde have været en dejlig tur på golfbanen, går du så rundt og har ondt i hoften eller ryggen? Hvis ja, har jeg et vigtigt budskab til dig:
Det må IKKE gøre ondt at spille golf.
Stop ikke din golfkarriere (amatør eller prof), fordi det gør ondt. Smerter i forbindelse med golf er ikke ensbetydende med, at du ikke kan spille golf mere. Du kan godt gøre noget ved det.
Et første skridt på vejen til at blive fri for smerter er en golfscreening.
Hvad er golfscreening?
Golfscreening er ikke en mirakelkur eller en særlig træningsmetode. Det er et redskab til at blive bevidst om, hvad du gør, når du laver et golfsving – og dermed hvordan du kan optimere det.
Golfscreening kan hjælpe dig, uanset om du vil:
- Slå længere
- Blive fri for smerter
- Stå mere stabilt over bolden
Som du sikkert ved, er ikke to golfsving ens. Men rækkefølgen i golfsvinget er overordnet den samme: Du bevæger hofte, overkrop, arme – hoften, overkrop, armene.
Sådan foregår en golfscreening i praksis
I en golfscreening finder du ud af: Hvor god er du til at adskille bevægelserne i et golfsving?
Det er vigtigt at kunne adskille bevægelserne for at få mest ud af dit golfslag. Alt sammen holdt op imod din alder og ambitionsniveau. I en simpel test, du kan lave selv, skal du kigge på din mobilitet, stabilitet, eksplosivitet. Det gør du ved tre forskellige små tests. Se videoen, hvor jeg viser det.
Vi måler på mobilitet, stabilitet og eksplosivitet. Det er nemlig her, du finder hemmeligheden til at blive smertefri, at slå længere eller hvad du nu gerne vil optimere i dit golfspil.
Du kommer langt med at teste dig selv. Men for at komme i bund skal du have en professionel screener til at lave en reel golfscreening. Hvordan bevæger du dig i dit golfsving – og hvor skal vi sætte ind?
Her foretager vi en såkaldt FMS-screening, der står for Functional Movement Screening. Vi går helt i dybden med, hvordan du bevæger dig, og hvordan du ligger på balance, kropsbevidsthed og stabilitet.
I PerformanceLab laver vi i denne forbindelse styrketests og eksplosivitetstests for elitespillere (fra TPI).
Pointen er at finde ud af: Hvor går det galt? Og hvor kan vi optimere?
Eksempler på, hvad der kan gå galt:
- Ikke være i stand til at separere rotation mellem overkrop og underkrop
- Ikke være i stand til at aktivere musklerne i den rigtige rækkefølge
- Manglende bevægelighed i muskler og led
Når du har afsluttet din golfscreening, kigger vi på resultaterne sammen. Derefter udarbejder vi et træningsprogram specielt rettet mod det, der går galt i dit golfsving. Mange bliver trætte ved tanken om at få et træningsprogram med øvelser, de skal lave derhjemme. Men de fleste af mine kunder bliver overraskede over, hvor få øvelser der skal til for at blive skadefri eller mærke ”wauv, nu kan jeg pludselig dreje hoften sådan her uden begrænsninger!”
Læs mere om golfscreening i PerformanceLab her.
Golfscreening kan ikke stå alene
Når du så har fundet ud af via golfscreening, at du fx ikke er mobil nok i hofterne eller mangler eksplosivitet – er træningsøvelserne så nok til at fikse det? Ikke helt. De skal kombineres med din golftræning, så din forbedrede fysik bliver implementeret rigtigt ude på golfbanen.
Hiv derfor fat i din egen lokale professionelle golftræner for at bruge dine resultater fra golfscreening i dit golfspil. Alle golfklubber har trænere ansat, og hvis ikke du har brugt dem før, så er det nu, du skal i gang.