Ender du også altid med at fryse når du løber om vinteren og komme hjem dryppende med sved, når du har løbet en tur om sommeren? Ja, det kan være svært at gennemskue hvilket træningstøj du skal hoppe i. Læs derfor med her, hvor vi gennemgår det optimale løbeoutfit, der passer til årstiden.  

Træningstøj til sommer

Når du træner om sommeren, vil du hurtigt opleve at du kommer til at svede grundet fugtigheden og varmen. Det er derfor vigtigt, at du benytter tøj, der er beregnet som træningstøj og ikke almindeligt hverdagstøj. Hvis du vælger at benytte almindeligt hverdagstøj, vil du hurtigt opleve at din krop føles tung og dermed nedsætte din ydeevne. Heldigvis for dig er der rig mulighed for at du kan iklæde dig det korrekte sportstøj, således du kan performe på højeste niveau trods en svedig træning. 

En af de bedste og største udbydere af optimalt træningstøj til sommertræning er Nike. Nike har udviklet Nike dri-fit, der er unikt materiale lavet af mikro-fiber polyster stof. Materialet er udviklet for at hjælpe din krops naturlige nedkølingssystem. Det særligt lette stof sørger for at transportere dit sved væk fra din krop. På den måde kan du forblive tør og komfortabel under din træning. Mange sportsudøver vælger at iklæde sig løstsiddende træningstøj for give kroppen mulighed for at ånde. Problemet med dette er, at du vil nå et punkt, hvor du sveder så meget at din T-shirt og shorts bliver våde er ubehagelige at have på.

Med den specielle mikro-fiber teknologi kan du slippe for en våd og tung trænings T-shirt og dermed give dig selv optimale træningsforhold hvad angår tøjet. Du kan finde Nikes Dri-Fit udvalg her eller kig hos Miss Fitness.dk for træningstøj for kvinder.

Mand der løber om sommeren

Træningstøj til vinter

Ved træning udendørs om vinteren skal du ikke iklæde dig for meget tøj. Det gør ikke noget, hvis du fryser en smule, når du skal ud af døren. Din temperatur stiger, når du først er kommet i gang med din træning. Det kan derfor hurtigt føles som om, du har for meget tøj på. For at guide dig imod den rette mængde tøj til din kolde løbetur, anbefaler vi at du benytter tre-lags princippet. Tre-lags princippet har til formål at skabe de bedste forhold for din krop, således du hverken kommer til at overophede eller fryse under din løbetur. 

Mand der løber om vinteren

Det inderste lag

Selvom vejret er koldt og du fryser når du starter din træning, vil du nå et punkt hvor du begynder at svede. Det er derfor vigtigt, at dit inderste lag kan transportere dit sved væk fra kroppen, så det ikke bliver en irritabel faktor. Du kan bl.a. benytte den samme tætsiddende dri-fit trøje som du benytter om sommeren. 

Dog er vi alle forskellige og nogle personer har en tendens til at fryse mere end andre. Derfor vægter nogle måske et isolerende inderlag over et svedtransporterende. Hvis dette ønskes kan du med fordel benytte en træningstrøje lavet af bomuld eller en almindelig skiundertøj. Sådan kan du sikre at du er isoleret på trods af, at du sveder og bliver våd. 

Mellemlaget

Mellemlaget er det isolerende lag, der har til formål at holde på den naturlige varme, din krop genererer. Du kan med fordel tage en trøje på lavet af polyester, for at din krop kan absorbere varmen. I og med vi lever i Danmark, hvor vinteren ofte ikke er på arktiske niveauer, kan mellemlaget undværes. Det kræver dog at du har styr på dit inderste og yderste lag.    

Det yderste lag

Dit yderste lag har først og fremmest til formål at holde vind og vand ude. Det er især vigtigt at dit yderste lag er vindafvisende. Vinden går nemlig ind og fjerner din isolerende varme og nedkøler dig. Du kan med fordel købe en vindtæt jakke, der er designet som løbejakke. En løbejakke har den fordel at den let og derfor ikke går ud over din performance. Du kan blandt andet finde ideelle løbejakker på Intersport her eller kig hos Miss Fitness.dk for træningstøj for kvinder.

Træningstøj til forår og efterår

Ofte kan løb om sommeren ende med at blive en uudholdelig varm og fugtig affære. Samtidig kan løb om vinteren virke usikker grundet det glatte underlag. Foråret og efteråret er derimod årstider, hvor temperaturene og forholdene er ideelle for en god løbetur på de danske stier. De to årstider der ligger mellem vinter og sommer, er præget af omskiftende vejr. Det kan derfor gøre det svært at vælge mængden af tøj, du skal tage på til din løbetur.

Kvinde der løber om efteråret

Det er derfor også svært at give en præcis anbefaling til, hvordan du skal iklæde dig til din løbetur. Men for at imødekomme det usikre vejr anbefaler vi, at du går ud fra tre-lags princippet som du kender fra træningstøj til vinterperioden. Brug alle tre lag når det er blæsende, regnfuldt og koldt udenfor, men benyt blot to lag når vejret er lunere og solen skinner. Når du kun benytter to ud af tre lag, skal du sørge for at benytte lag et og to. På den måde sørger du for at få transporteret sveden væk fra din krop, samtidig med at du holder vinden væk. 

Hvis du er i tvivl om hvor meget tøj du skal tage på, så husk altid på at du hurtigt får varmen, når først går i gang med at løbe. Det må derfor gerne føles en smule køligt, lige når du starter på din løbetur.

Kategorier: Performance