Vil du vide præcist, hvor god din kondition er gennem en VO2-maks-test? Med den viden kan du se, om du performer til dit yderste og forbedre dit træningsprogram. Hvis du løbende får taget en VO2-maks-test kan de følge med i forbedringerne. Sportsudøvere, der arbejder med VO2-maks-tests, arbejder ofte med en databaseret tilgang til træningen. Sportsudøveren – ofte med en træner – måler, lægger planer og derefter eksekverer. I evalueringen måler de igen for at se udviklingen, bl.a. med en VO2-maks-test. Der findes forskellige testeksperter for VO2-tests rundt omkring i landet. De udfører testen og rådgiver dig til det bedste træningsforløb ud fra testresultaterne og dine mål. Herunder kan de se hvordan den tidligere klinik, PerformanceLab, arbejdede med iltoptagelsestests.

VO2-maksimal test med måling af blodlaktat

Den maksimale iltoptagelsestest varer cirka 6-8 minutter eksklusiv opvarmning. Tests foregår ofte som en ”all-out test” på et løbebånd eller en cykel, hvor elevation langsomt stiger til udmattelse. Med andre ord til du ikke kan mere. Mens du løber, får du en maske på, hvorigennem vi måler iltoptagelsen.

VO2-maks-testen er både relevant for løbere, som ønsker en evaluering af deres nuværende kondition, for cykelsportsudøvere og for holdsportsudøvere eller andre atleter, som ønsker en evaluering af deres kondition.

Med VO2-maks-testen får du følgende resultater:

  • Din maksimale iltoptagelse (VO2-max)
  • Dit kondital (VO2-max/kg)
  • Din makspuls
  • Måling af dit blodlaktat efter udmattelse
  • Måling af din maksimale ventilation og respirationsfrekvens

Forberedelse til VO2-maks-test

Inden tests, hvor du løber, er det vigtigt at du er fysisk og mentalt veloplagt. Derfor anbefaler vi at du vedligeholder en normal døgnrytme i dagene op til testen. Du bør også spise og drikke som normalt og afholde dig fra hård træning i to dage op til testen.

Pris på en VO2-maks-test

Når du tager en løbetest som VO2-maks-testen, får du også ofte foretaget en InBody-scanning, som anvendes til at analysere din kropskomposition. Derudover får du en forklaring på dine resultater. Nogle udbydere af tests arbejder sammen med dig om at planlægge dit træningsforløb fremadrettet, mens andre “blot” giver dig information, som du kan tage med til din træner. Priser på VO2-maks-tests starter typisik omkring 800 kr op til 1500 kr. Du kan ofte få rabat ved at købe flere fordelt over tid, så du kan benchmarke din udvikling.

Vil du dykke længere ned i iltoptagelsestests for at forstå fordelene? Så læs vores artikel Iltoptagelsestest: Derfor har du brug for VO2-maks eller VO2- submaks tests.