Når du skal have massagebehandling eller anden behandling efter en skade hvor skal du så gå hen? Hvad skal du vælge?

Markedet er stort og mangfoldigt. Samtidig er markedet også broget i forhold til erfaring hos den enkelte behandler.

Mange får en personlig anbefaling fra en bekendt eller familie, fordi deres behandler har hjulpet dem godt. Og selvom det sagtens kan være en god idé, skal man ikke gå efter den første og (ofte ikke) bedste. Ud over geografien og åbningstider skal du tænke på, om du har de samme behov som din far eller 20 år yngre niece. 

Når en ven anbefaler dig at se Star Trek eller en chick flick på Netflix, rammer de så altid plet? Nej – og det gør personlige anbefalinger heller ikke altid. Heldigvis kan du objektivt prioritere behandlere (og frasortere brodne kar) gennem RAB-ordningen.

Hvad er RAB-ordningen – Registrering af Alternative Behandlere?

RAB-ordningen blev etableret af Sundhedsstyrelsen i 2004 for at rydde op i det meget brogede marked af alternative behandlinger. Det blev gjort for at hjælpe klienter til at finde den rette behandler med god erfaring og faglig kompetence.

Der blev lavet retningslinjer for hvor meget uddannelse en behandler skulle have. En behandler skulle som minimum have 660 timers undervisning – fordelt således:

  • 250 timers undervisning i massageteknikker
  • 300 timers undervisning i fysiologi, anatomi, sygdomslære og farmakologi
  • 50 timers psykologi
  • 50 timers introduktion til anden alternativ relevant behandling
  • 10 timers klinik lære

Ordningen har nu flere tusinde medlemmer rundt om i landet og er fordelt på de forskellige behandlingstyper som zoneterapi, akupunktur, kraniosakralterapi og massage.

RAB-ordning og sundhedsforsikringer

Ordningen er populær. Forsikringsselskaberne og pensionsselskaberne, som tilbyder sundhedsforsikringer, bruger kun RAB registrerede massageterapeuter, fordi det sikrer opretholdelsen af faglige kompetencer og erfaring blandt behandlerne.

RAB-ordningen kan ikke garantere dig for en god behandling, da det er mennesker som behandler mennesker – og mange andre perspektiver spiller ind i behandling. Fx er kemi mellem behandler og klient noget vi sætter stor fokus på i PerformanceLab. Men RAB-ordningen eliminerer behandlere uden minimumsundervisning. Dermed fjerner ordningen nogle af problematikkerne om, hvem du skal vælge som din behandler næste gang.

RAB-ordningen gælder over hele landet og du kan finde lister over mange RAB registrerede massageterapeuter hos flere brancheorganisationer som f.eks. frfm.dk. Du kan selvfølgelig også booke tid direkte hos mig i PerformanceLab

Ordningen gælder også zoneterapeuter, kropsterapeuter, akupunktører og kraniosakralterapeuter.


Kategorier: Massage