Der findes grundlæggende to typer skade:
- Den akutte – fx ved forstuvning i anklen, eller hvis du er vredet om i knæet
- Skaden, der kommer over tid, uden du behøver at kunne forklare hvorfor
For skade 1, scroll lidt ned. Hvis du har skade nummer 2, bør du:
- Gå til lægen
- Tag til fysioterapeuten
Mange virksomheder har en sundhedsforsikring. Så det behøver ikke være en stor udgift at tage til fx fysioterapeut.
Behandlingsinterventionen (den tid det tager at behandle dig) bliver meget længere, hvis du lader det stå til og bliver ved med at have ondt. Jeg ser alt for mange, som kommer til vores klinik med skader, der er kommet snigende, og som de burde have få gjort noget ved for et halvt år siden. Vær klogere end dem, og tag til en behandler med det samme.
Har du derimod fået en akut skade, så læs videre her, og find ud af, hvad du gør ved skaden lige nu:
Hvad gør jeg, når jeg har fået en akut skade?
Har du fået en akut skade i fx ankel, knæ eller fod, anbefaler jeg, at du følger POLICE-princippet. Det er en model til skadeshåndtering, er blevet videreudviklet fra den gammeldags måde, kaldet RICE: Rest, ice, compression, elevation. I PerformanceLab praktiserer vi POLICE, som bliver bredt anbefalet i dag.
POLICE står for:
- Protect
- Optimal load
- Ice
- Compression
- Elevation
Sådan bruger du POLICE-princippet til at tage vare på din skade eller forstuvning (og hvorfor ærteposer i fryseren kan være overvurderet). Lad os tage punkterne én ad gangen:
1) Protect
Stands ulykken. Løber du, så stop med at løbe.
2) Optimal load
Vip lidt med foden, eller bevæg knæet forsigtigt – så meget, du nu kan holde ud, uden smerte. Det er din optimal load. Det er en myte, at du skal holde leddet fuldstændig i ro efter en skade. Klassikeren er: ‘Hold den i ro i 14 dage’.
Nej, tværtimod bør du få noget bevægelse ind for at holde leddet i gang og forhindre væskeansamling og stivhed i leddet. Er din skade i foden, så hold den i gang uden vægt og irritation – det vil sige læg dig ned, og bevæg den, så godt du kan, uden at det føles smertefuldt. Du skal selvfølgelig ikke gøre skaden værre ved at presse på.
3) Ice
Kom is på. Her er det vigtigt at nævne, at is ingen beviselig effekt har over for hævelsen. Den kølende temperatur kan nemlig slet ikke komme så langt ind i vævet. Så du skal ikke finde ærteposen frem fra fryseren for at forhindre hævelsen, men kun med det formål at smertelindre. Har du meget ondt i fx anklen, så er det bedre i første omgang at tage is på for at dulme smerten end at tage piller.
4) Compression
Kompression er det vigtigste parameter i POLICE-princippet, når du har fået en skade. Vi vil nemlig gerne komprimere det væv, der er blevet skadet. Derfor skal du have et godt kompressionsbind på så hurtigt som muligt. Løber du meget, eller spiller du i en klub, bør du altid have et kompressionsbind i tasken, som du hurtigt kan tage på hvis uheldet er ude.
Pointen er at få pakket knæet, foden eller anklen hurtigt ind, så den er beskyttet. Har du fx vredet kraftigt om og får ødem (blødning inde i anklen), så gør kompressionen, at hævelsen bliver kontrolleret. Vi vil rigtig gerne undgå en kraftig hævelse. Det er altså ikke isposerne, men kompressionen, der kontrollerer hævelsen – og derfor er dette punkt så vigtigt.
5) Elevation
Sidste punkt hænger ligeledes sammen med at kontrollere hævelsen – det handler om at løfte den kropsdel, der er skadet, over hjerteniveau. Når du fx kommer hjem, så brug en stor træningsbold eller sofabordet til at smække benet op på (mens du beholder kompressionsbindet på). Hold gang i hofterne og knæene, så du får aktiveret venepumpesystemet og får bevæget benene godt igennem. Som nævnt i punktet ’optimal load’ er det vigtigt at holde sig i bevægelse, når du tager dig af den akutte skade.
Hvad gør jeg så, når jeg har taget mig af min forstuvning eller akutte skade?
Har du styr på POLICE-princippet og fået kontrol over den umiddelbare akutte skade, er næste skridt at søge behandling.
Det kan du fx få på vores klinik eller en anden klinik, som er tættere på dig.
Opsøg hjælp. Har du fx lavet en let forstuvning, behøver det ikke tage så lang tid at komme dig over den. Har du revet et ledbånd over, tager det selvfølgelig længere tid, men det kan du også få fikset i samarbejde med din fysioterapeut.
Pointen er: Lad være med at vente på, at det går over af sig selv.
- Praktisér POLICE.
- Få en fagperson til at undersøge, hvilken skade der er sket.
- Giv dig selv lov til at få hjælp til, hvordan du hurtigst muligt kommer på benene igen.